11/23/2017

Beste lezers,

Als vochtdeskundige kom ik meer en meer bij mensen die problemen hebben op binnenmuren door een foutief uitgevoerde spouwmuurisolatie of omdat hun spouw eigenlijk nooit hadden mogen na -geïsoleerd worden omdat deze niet voldeden aan de voorwaarden voor spouwmuurisolatie. Een tijd geleden volgde ikzelf een cursus van het WTCB: 'navullen van spouwmuren'

Om u voldoende te informeren som ik onderstaand nog eens de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen en hoe een inspectie moet verlopen vooraleer u de spouw mag gaan opvullen.

Door de muren te inspecteren via een grondig endoscopisch onderzoek: na het maken van voldoende kleine openingen in het voegwerk, moet de aannemer met een camera de spouw grondig controleren. Hij/zij kijkt onder andere na of:

  • de gevelsteen, de metsel- en voegmortel mogen geen vorstschade vertonen, (dus geen scheuren of scheurtjes)
  • het buitenspouwblad mag niet dampremmend zijn (vb. door geglazuurde bakstenen, tegels, mozaïeken, bepaalde verven of pleisters).
  • de gevel mag niet blootgesteld zijn aan slagregen (vb. aan de kust, in open landschap, bij hoge gebouwen),
  • de gevel mag niet beschadigd zijn, vb. scheuren, als dit het geval is moet eerst de oorzaak gezocht worden en de schade hersteld worden,
  • de spouw minstens 5 cm breed is en niet te sterk verontreinigd (door mortelbaarden, resten van mortel en afgebrokkelde baksteen).
  • voldoende spouwankers en in redelijke staat (woning ouder dan 1965 heeft dit niet meer)
  • niet navullen bij vochtig binnenklimaat of reeds aanwezig vocht op binnenmuren
  • niet navullen bij ontbrekende waterkering en /of open stootvoegen
  • opgelet met kanalen en leidingen in gevels (Rolluikkast / dampkap / droogkast / kraantje en glasdalen

Heel weinig spouwen zijn geschikt om na te vullen met isolatie. Let hier dus goed op. 

De vochtproblemen die ik momenteel zie, gaan over spouwen die 5 à 10 jaar geleden zijn opgevuld. Of u gaat navullen met pur parels of vlokken aan al deze voorwaarden moet voldaan worden. Kleine gaten worden een autostrade van vocht naar u binnen spouwblad en dan hebben we ook het probleem van laterale infiltratie van vocht tot tegen het binnenspouw blad.Dus ik hou eigenlijk een beetje mijn hart vast voor komende jaren.

De gemiddelde factuur om deze problemen om te lossen is 5000 euro. Alle pleisterwerk moet afgekapt worden, er moet een speciale cementering tegen komen en een membraan en dan moet er opnieuw bepleisterd, geschilderd of behangen worden en die laatste kosten heb ik nog niet meegerekend. De overlast en alle stof ook niet.  Ik werk samen met architecten maar heb er nog nooit één ontmoet die voorstander is van na-isoleren van de spouw. Als u twijfelt om uw spouw al dan niet op te vullen, bel dan eens lukraak 10 architecten op en vraag hun mening. We bouwen met een spouw voor een reden. Zelf in nieuwbouw zit er nog steeds een spouw tussen de isolatie en de buitenmuur. Als u de muren wil isoleren dan kan je dit best via de buitenkant doen want dan neem je ook alle koude bruggen weg. Als je hiervoor geen budget hebt kan je veel beter uw dak beter of extra goed isoleren of een nieuwe condensatieketel zetten of simpelweg een tochtborstel voor de kieren onder uw voordeur, poort en achterdeur plaatsen. Misschien zit je nog met oude pvc ramen zonder geïsoleerde profielen of heb je nog geen terugslagklep in je dampkap zitten. Misschien is een spekkachel of pallet- kachel een optie. Een paar van bovenstaande opties of investeringen kunnen naar mijn mening ook een hoog rendement geven en vooral zonder risico.

Want als je 2000 euro voor je spouwmuur hebt betaald en na 5 jaar nog eens 5000 euro om de vochtproblemen aan te pakken dan zitten deze mensen ook met frustraties en ze kunnen nergens terecht want aannemers steken het op iets anders of op de verkoper of .... (gekende paraplu techniek). Mijn klanten staan soms letterlijk in de kou en blijven achter met een probleem waarvan ze niet anders kunnen dan het op te lossen. 

Voila mijn frustratie is van mij afgeschreven. Wie wil reageren kan dit via de Facebook site van Deiso.

Dedeine Lynsey

 

 

vochtprobleem spouwmuur isolatie
navullen spouw vochtproblemen