07/17/2019

Is jouw huis goed gelegen?

Weet jij al hoe goed jouw buurt scoort? Met de Mobiscore, ingevoerd door de Vlaamse Overheid kun je zien hoe ‘duurzaam’ de omgeving van jouw woning is.

Wat is een Mobiscore?

De Mobiscore is een online tool met een schaal van 0 tot 10.
Hoe meer voorzieningen je op een milieuvriendelijkere manier kan bereiken, hoe hoger je Mobiscore. Er wordt rekening gehouden met de nabijheid van openbaar vervoer, onderwijs, winkels, cultuur en gezondheidszorg. Het is dus voor de hand liggend dat de stadsbewoners een veel betere Mobiscore zullen hebben dan mensen dei op het platteland wonen.

Waarom is er een Mobiscore?

De ecologische voetafdruk van de Vlaming is hoger dan die van de buurlanden. Dit komt vooral door: een te hoog huishoudelijk energieverbruik en het hoge aantal voertuigkilometers per inwoner. En de laatste reden zouden we dus kunnen verhelpen door ons slimmer te gaan plaatsen. Door minder verspreid te gaan wonen zullen we ons minder moeten verplaatsen met een eigen voertuig aldus zal onze ecologische voetafdruk verminderen.

Einddoel: Verdichting van de kernen, met tal van positieve gevolgen: minder versnippering, minder vervuiling en hinder en een hogere biodiversiteit. Kernverdichting zorgt ook voor lagere kosten voor nutsvoorzieningen.

Kritiek?

Alhoewel de online tool vrijblijvend is hebben 21 Vlaamse gemeentebesturen een motie ondertekend waarin ze bij de Vlaamse overheid aandringen op meer steun voor plattelandsgemeenten en zelfs de mobiscore af te voeren.
Ook op de sociale media kwam er ook een storm van protest, in de eerste plaats van mensen die op het platteland wonen en een slechte score te zien kregen. Ze zijn bezorgd dat de waarde van hun woning zal dalen, vooral doordat veel immobiliënkantoren de Mobiscore al geïntegreerd hebben op hun website.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) benadrukt ook dat het absoluut niet zijn bedoeling is om binnenkort extra taksen te lanceren op basis van de Mobiscore. "Dat is niet mijn bedoeling, noch die van mijn partij. Het is een sensibiliserende, informerende tool."

 

Bereken hier jouw mobiscore; https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be

 

mooiscore