10/10/2017

Isoleren is dé beste manier om u stookkosten naar beneden te halen. Iedereen wil zijn woning energiezuiniger en comfortabeler maken en toch doen er nog heel wat fabels ivm. isoleren de ronde. In dit artikel is het de bedoeling deze waarheden of onwaarheden eens te bespreken en te nuanceren.

1. Zachte materialen isoleren beter dan harde platen: waar en niet waar

Hier moeten we een onderscheid maken tussen thermische- , akoestische- isolatie en zomercomfort. Bij thermische isolatie moet je kijken naar de lambadawaarde of de warmtegeleidingscoêfficiënt. Hoe lager deze waarde hoe hoger de Rd (warmteweerstand) waarde en hoe beter isolerend. Hier scoren vaste platen het best. Maar wanneer je van de zolder een slaapkamer wil maken moet je ook zeker denken aan akoestiek en zomercomfort; Je slaapt onder het dak en als je klaar bent met het interieur en de eerste nacht constateert dat je niet kan slapen van de warmte of het lawaai dan is het te laat. Betreft akoestische isolatie scoren de minimale wollen veel beter aangezien zij beter scoren qua geluidsabsorptie. De geluidsgolven kunnen het materiaal binnendringen en worden gedempt in de vezelstructuur. Ook voor zomercomfort scoren minerale wollen beter. Door hun dikte en densiteit hebben ze een grote warmteweerstand en op deze manier zorgen ze voor het nodige zomercomfort. Ook de plaatsing is hier van groot belang. De soepelheid van bv glaswol zorgt voor een heel goeie verwerkbaarheid en een lekvrije plaatsing. Door de perfecte aansluiting is het risico op slecht geïsoleerde koudebruggen en akoestische lekken veel kleiner.

2. Je kan je woning over-isoleren of teveel isoleren:  niet waar

Over- isoleren bestaat niet. Hoe dikker de isolatielaag hoe hoger de rd-waarde (isolatiewaarde)  en hoe minder warmteverlies. Vanaf een bepaalde dikte zullen de extra centimeters isolatie wel minder effect hebben dan de eerste centimeters.

Slecht isoleren bestaat wel. Wanneer de isolatie niet correct geplaatst wordt of wanneer een dampscherm niet correct geplaatst wordt dan kan je op termijn wel problemen krijgen met condensatie of zelfs schimmelvorming. Dus hier wil ik opnieuw het belang benadrukken van een correcte en luchtdichte plaatsing benadrukken.

Je zal na het correct isoleren ook niet meer of minder condensatie krijgen in de slaapkamers of badkamer onder de zolder. In deze natte ruimte moet je altijd goed ventileren of verluchten en dit moet je blijven doen nadat je de zolder hebt geïsoleerd.

3. Isoleren maakt mijn woning brandgevaarlijker: waar en niet waar

Dit is afhankelijk van het type materiaal je gaat gebruiken en waar je dit materiaal gaat aanbrengen.  Pur, Pir of andere schuimrubbers bevatten wel brandvertragende componenten maar ze blijven wel heel brandbaar. in een spouw of onder de chapevloer blijft het risico op brand beperkt en is dit materiaal goed geschikt maar open tegen de binnenkant van het dak ben ik hier geen voorstander van. Minerale isolatiematerialen zoals glaswol of rotswol en cellenglas zijn hoe dan ook niet brandbaar dus gaat mijn voorkeur naar deze materialen als het gaat om zoldervloer- of dakisolatie. 

Waar of niet waar vraagt dus soms enige nuancering en is afhankelijk van de situatie of materiaal waar we over spreken.

indien je vragen hebt over je persoonlijke situatie ivm isoleren mag je me altijd contacteren of een mailtje sturen.

 

 

 

 

 

 

over-isoleren waar of niet waar?