09/26/2017

Allereerst wil ik beginnen met uit te leggen wat damp-open bouwen eigenlijk is. . Tijdens het bouwen gaat men gebruik maken van natuurlijke materialen die een vochtregulerende werking hebben. Hierdoor wordt een ademend binnenklimaat gecreëerd met een vocht- en warmte regeling die natuurlijk verloopt. Soms wordt dit ook ademend bouwen genoemd. Dit is een groot verschil met de conventionele bouw waar we net dampdicht gaan werken aan de binnenzijde. Bij dampdiffusie-open of damp-open bouwen hebben we normaal minder risico op vochtproblemen. We moeten er dan wel rekening mee houden dat de constructie en het isolatiemateriaal kunnen uitdrogen. Een onderliggend principe is dat er altijd damptransport is van vochtig naar droog en van warm naar koud. Tijdens de zomer is er dus dampdiffusie van buiten naar binnen en tijdens de winter is dit omgekeerd. Wat moeten we nu kiezen? Het WTCB gaat zich baseren op de Glaser-methode en deze geeft aan dat je damp-dicht moet werken aan de binnenzijde en damp-open aan de buitenzijde. (=conventioneel bouwen)

De hoeveelheid vocht die in een woning wordt geproduceerd door koken, douchen en zelfs gewoon leven of transpireren is niet weinig. Enkel door ventilatie (mechanisch of natuurlijk) kan deze vochtige lucht naar buiten. We krijgen vooral problemen wanneer de warme en vochtige lucht gaat condenseren tegen of in de koude constructie (koudebrug). We kennen dit probleem vooral als schimmelvorming of in ergere gevallen een rottende balken. Om het condensatieprobleem in de houtconstructie te voorkomen plaatsen we bij damp-dicht bouwen een dampscherm aan de warme binnenzijde tijdens het isoleren. Op deze manier kan er geen damp in de isolatie of constructie geraken en kan deze dus ook niet condenseren. Maar het grote nadeel is dan dat al dit vocht wel in de woning blijft hangen en hierdoor kan er ook een ongezond binnenklimaat gaan ontstaan. Daarom is ventileren hier zo belangrijk. Zet dus regelmatig u ramen eens open of installeer toch een ventilatiesysteem. (C of D)

Hoe gaan we damp-open bouwen?

Door in de de constructie van dergelijke woningen geen damp-dichte materialen te gebruiken.

Bij ademend bouwen kan je ook enkel hierover spreken als het gebruikte materiaal ademend is. Wanneer bij de dakbedekking van een plat dak bitumen of EPDM gebruikt worden hebben we dus geen damp-open opbouw. Of wanneer buitenmuren of gevels geschilderd worden met damp-dichte verf ook niet. 

Ook de keuze van het gebruikte isolatiemateriaal is belangrijk. Bepaalde isolatiematerialen zijn damp-open en kunnen dus het vocht goed transporteren vb schapenwol, houtvezel, papier, katoen en hennep zijn damp-open materialen. Bij een damp-open opbouw mogen we ook geen damp-dichte folies gaan gebruiken maar moeten we eerder werken zonder dampscherm of met lichte vochtregulerende dampschermen. Het is ook heel belangrijk dat de materialen in de constructie naar buiten toe steeds damp-openen zijn.  De constructie moet aan de buitenkant wel winddicht en luchtdicht zijn. Verwar de termen dampdicht en winddicht dus niet. 

Conclusie:  Zowel damp- open als damp-dicht bouwen zijn goed.

Let wel, dat je bij damp-dicht bouwen:

                - op alle kleine details gaat letten (geen gaten in het dampscherm, goed aftapen,...)  

                - dat je vochtige ruimtes goed ventileert (hetzij natuurlijk of mechanisch)

                - dat je dampopen naar buiten moet werken (dampopen onderdak)

Bij damp-open bouwen werk je enkel met effectief damp-open natuurlijke materialen zowel wat de isolatie als de constructie zelf betreft en denk ook aan ventileren van de ruimtes waar nodig.

 

 

dampopen dakopbouw
schimmelproblemen
hennep isolatie
houtvezel onderdak